Nie sposób wyobrazić sobie prawidłowo skomponowanej diety bez zawartości błonnika. Czym jest błonnik i czy warto go uzupełniać? Błonnik, czyli włókno pokarmowe, to nic innego jak szereg substancji obecnych w produktach roślinnych, które nie ulegają trawieniu. Błonnik w proszku, który można nabyć w sklepach z produktami ekologicznymi, to właśnie ekstrahowane z różnych źródeł włókno pokarmowe. Błonnik, zarówno ten zawarty w warzywach i zbożach, jak tez błonnik w proszku, jest ważnym elementem zbilansowanej diety. Niegdyś uważano, że jest to substancja balastowa, wypełniacz. Dzisiaj wiemy, że chociaż błonnik nie jest trawiony w ludzkim układzie pokarmowym, to pełni szereg ważnych funkcji. Ogranicza wchłanianie węglowodanów, reguluje poziom cukru i cholesterolu, zmniejsza apetyt, sprzyja rozwojowi i podtrzymywaniu flory bakteryjnej, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Statystyki wskazują, że spożycie błonnik w społeczeństwie jest zbyt niskie w stosunku do zalecanych przez WHO norm, dlatego warto go suplementować.